Vandaag de dag is er op het gebied van PLC's en PC's keuze te over.

In het begin jaren '80 werkte de PLC met een vaste configuratie en werd vaak geprogrammeerd in een ladder diagram werkend met logische poorten. Voordeel van een ladder is dat deze eenvoudig te lezen is en daardoor gemakkelijk te monitoren is. De eerste PLC's werden veelal gebruikt voor het vervangen van relais in kleinere en grotere schakelingen. Relais kunnen mechanisch slijten, het geheugen van een PLC niet.
Na de eerste automatisering ging de onwikkeling verde en ging met meten en positioneren. Met de PLC's van die tijd was dat niet altijd een feest. Deze PLC's waren vaak lastig te programmeren en vaak alleen in ladderdiagram. De cyclus tijden van deze PLC's waren lang. De instructie set van de PLC werd groter maar vaak ook trager. In de jaren 90 werd een begin gemaakt met de intrede van de PC in de besturingstechniek en werden de mogelijkheden al meer en meer. In 93 werdt ook het internet toegankelijk. Siemens was druk bezig met de S5 CPU, een serie die ook vandaag de dag nog steeds in bedrijf is.
Later in de jaren 90 werden er door alle merken compactere en snellere PLC's ontwikkeld. Ook visualisatie en eenvoudig te bediening panelen worden steeds meer gemeen goed, evenals het werken met diverse veldbussen (profibus ASI-bus devicenet).

Tegenwoordig kan men kiezen uit vele systemen en netwerk configuraties bijvoorbeeld can-open, industrial ethernet, mod bus, ether-cat. Diverse beeldschermen en plc's kunnen hier op aangesloten worden. De panelen worden ook vaak uitgevoerd als pc met linux of een windows CE met extra poorten voor de communicatie. Op de PLC loopt een runtime prgramma voor bijvoorbeeld Codesys. Ook visualisatie en bediening worden gemakkelijker te programmeren.
In de menu's hier onder staan de merken met type waar we werkzaamheden aan kunnen verrichten en waar ik ook grotere projecten mee doe. De manier van programmeren is danig veranderd van ladder naar function block diagram, structured tekst, instuction list en Sequential function chart. In het verleden werd vooral geprogrammeerd in bits en words. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van bits, bytes, words, dubble words, floating points, strings ect.